Pressemelding

Utstillingen I Italias lys. Et dansk-norsk kunstnerfellesskap 1879-1886 forteller historien om en gruppe danske og norske kunstnere som reiste til to mindre byer ved Abruzzer-fjellene sør-øst for Roma og virkeliggjorde drømmen om Italia.

I Sora og Civita d'Antino utviklet P.S. Krøyer, Eilif Peterssen, Christian Meyer Ross, Joakim Skovgaard, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og Viggo Pedersen sitt maleri i retning av en sterkere realisme inspirert av det italienske lyset, det monumentale landskapet og ikke minst det rike folkelivet.

I Sora malte Krøyer sine berømte bilder av italienske landarbeidere og italienske landsbyhattemakere og Eilif Peterssen sitt hovedverk Siesta i et osteria i Sora som begge innvarsler realismen i nordisk kunst. Det var Krøyer, Peterssen og Ross som ledet an i oppdagelsen av dette området i Italia i 1880, og de inspirerte flere danske kunstnere til å følge etter i 1883. Zahrtmann ble forelsket i Civita d'Antino og skulle komme til å oppholde seg der nesten hver sommer mellom 1890 og 1911. På samme måte kom Ross til å oppholde seg i Sora nesten hver sommer frem til sin død i 1904.

Utstillingen viser om lag 100 kunstverk som formidler det eksotiske folkelivet og det varierte landskapet rundt Sora og Civita d’Antino. Mange av arbeidene har aldri tidligere vært utstilt offentlig.

Utstillingen er et samarbeid mellom Den Hirschsprungske Samling i København, Skovgaard Museet i Viborg og Lillehammer Kunstmuseum.

Til utstillingen er det utgitt en rikt illustrert bok med som tar for seg kunstnernes nære forhold til Italia og Sora-regionen. Lillehammer Kunstmuseum har for anledningen knyttet til seg Mag. Art. Jan Kokkin som har vært medkurator for utstillingen og bidratt med fagartikler i boken.

For mer informasjon ta kontakt med:
Kuratorer for utstillingen Svein Olav Hoff: hoff@lillehammerartmuseum.com, tlf.: 97 07 00 41 og Jan Kokkin: jkokkin@gmail.com , tlf.: 97 06 48 62.
For billedmateriell: Gry Pettersbakken: gry.pettersbakken@lillehammerartmuseum.com eller
Amund S. Kristiansen: amund.kristiansen@lillehammerartmuseum.com

P.S. Krøyer, «Frokost i Sora», 1880. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design