PRESSEMELDING // Kitty L. Kielland i Lillehammer Kunstmuseum

Pressemelding fra Lillehammer Kunstmuseum // november 2017

18. november 2017- 29. april 2018 viser Lillehammer Kunstmuseum den mest omfattende utstillingen med Kitty L. Kielland (1843-1914) noensinne. Utstillingen består av over 100 arbeider innlånt fra en rekke kunstinstitusjoner og private eiere. Kielland inntok mannens arena som yrkesaktiv, landskapsmaler og som samfunnsdebattant. Hun plasserte seg naturlig i den nasjonale fortellingen, som mennene inntil da hadde vært alene om å konstruere. Utstillingen løfter frem et kunstnerskap som har fått altfor liten oppmerksomhet i norsk kunsthistorie.

Kitty L. Kielland var den første som utforsket det forblåste landskapet på Jæren. Senere malte hun fra Østlandet, og var med å innføre nyromantikken i Norge. Mindre kjent er det at hun også malte fra det norske høyfjellet. Utstillingen viser et bredt utvalg av bilder fra hele hennes karriere.

Tittelen «Fri luft» henviser både til at Kielland tok i bruk den mest moderne maleteknikken, friluftsmaleriet, og til hennes engasjement i samfunnsdebatten. Hun var en pioner på maleriets område, men få kjenner til henne som engasjert og frittalende samfunnsdebattant. Hun publiserte artikler, skjønnlitterære tekster og en rekke avisinnlegg om kunst, moral og kvinnesak. Med en forbausende aktualitet finner vi gjenklang fra Kiellands argumenter i dagens likestillingsdebatt. Frihet og sannhet var krav hun satte til kunsten så vel som til livet forøvrig.

Kielland delte bolig og atelier med Harriet Backer (1845-1932) i om lag 40 år. Publikum og kritikere spør seg om det var snakk om kjærlighet eller vennskap mellom dem. Dette er et av temaene som behandles i utstillingen.

Utforsk fortiden med framtidens øyne. Se Holo Kitty, en del av utstillingen. Holo Kitty er landets første kommersielle produksjon med et levende hologram av Kitty i 1:1 størrelse når hun maler. Teknologien er banebrytende og gjøres for første gang med iPad i forbindelse med en kunstutstilling - og er muliggjort med teknologi fra Hey-Ho Let’s Go og Apples nye operativsystem, iOS 11.

Det publiseres en bok til utstillingen, Kitty Kielland, utgitt på Teknisk industri forlag, med tekster av: Inger M. L. Gudmundson, Tone Lyngstad Nyaas, Karl Ove Knausgård, Marit Ingeborg Lange, Hild Sørby, Janeke Meyer Utne, og Sigrun Åsebø.

Hovedkurator er Inger M.L. Gudmundson, konservator v Stavanger Kunstmuseum/MUST. I prosjektgruppen: Tone Nyaas Lyngstad, konservator v Haugar Vestfold Kunstmuseum og Janeke Meyer Utne, Konservator Lillehammer Kunstmuseum. Utstillingen har vært vist i Stavanger Kunstmuseum og turnerer videre til Haugar Vestfold kunstmuseum (26. mai - 16. september 2018).
Utstillingen åpnes 18. november kl. 14 av Hanne Beate Ueland, direktør v Stavanger Kunstmuseum/MUST. Musikkinnslag ved pianist Maren Selvaag.

Mer informasjon her: http://lillehammerartmuseum.com/utstilling/fri-luft-kitty-l-kielland-18-november-2017-29-april-2018/

Kontaktperson: Janeke Meyer Utne, konservator, utne@lillehammerartmuseum.com  Tlf: 61 05 44 65 eller mobil 414 74 958.

Pressebilder og annet: Hilde Fauskerud, hilde.fauskerud@lillehammerartmuseum.com Tlf. 61 05 44 73.