FOREDRAG // Arnhild Sunnanå – Kitty Kiellands kamp for likestilling

FOREDRAG // Arnhild Sunnanå – Kitty Kiellands kamp for likestilling

torsdag 8 mars, 2018 kl. 19:00-20:00
Inngangsbillett honnør/student,- 60
Inngangsbillett voksen,- 85

 

Velkommen til foredrag på KVINNEDAGEN med kunsthistoriker Arnhild Sunnanå om Kitty Kiellands kamp for likestilling og hvordan dette kom til uttrykk i kunsten.

Kitty Kielland var en pioner på maleriets område, men få kjenner til henne som engasjert og frittalende samfunnsdebattant. Hun publiserte artikler, skjønnlitterære tekster og en rekke avisinnlegg om kunst, moral og kvinnesak. Med en forbausende aktualitet finner vi gjenklang fra Kiellands argumenter i dagens likestillingsdebatt. Frihet og sannhet var krav hun satte til kunsten så vel som til livet forøvrig.

Her er et utdrag fra et av brevene som broren Alexander skrev til sin søster Kitty:

“ Jeg kan sige deg paa forhaand at du faar et Navn I Kvindesagen”.

Arnhild Sunnanå er kunsthistoriker og har kunsten rundt 1900 som spesialfelt. Kunstneren Olaf Lange (1875-1965) som hun omhandlet i sin masteroppgave, var blant de unge kunstnerne som fikk glede av Kitty´s raushet overfor unge kunstnere. Han var blant annet med henne og malte på Jæren i 1897 og fortalte om opplevelsen i ett av sine private brev. Olaf Lange var fra Stavanger og var tremenning av Kitty Lange Kielland. I november 2018 åpnes Olaf Langes utstilling på Stavanger Kunstmuseum der Sunnanå er engasjert som ekstern kurator.