KRITIKERSAMTALE // DIATRIBE #4

KRITIKERSAMTALE // DIATRIBE #4

torsdag 5 des., 2019 kl. 18:00

Velkommen til den åpne kritikersamtalen Diatribe #4, torsdag 5. desember kl. 18.00 i Lillehammer Kunstmuseum.

Kritikersamtalen tar utgangspunkt i utstillingene Har vi møttes før? – Kunst fra samlingen gjennom 200 år i Lillehammer Kunstmuseum og Høsting i Elephant Kunsthall. Samtalene er åpne for publikum. Gaute Brochmann (arkitekt og forfatter) og Lars Elton (kritiker og frilansjournalist) sitter i panelet. Vilde Andrea Brun (kunstner og daglig leder ved Oppland Kunstsenter) er samtaleleder.

Har vi møttes før?
For første gang på mange år er hele museet scene for en omfattende og nyskapende presentasjon av samlingen, med mer enn 300 verk fra romantikken til i dag. Samlingen er presentert med nye ferske veggfarger og vil fortelle ulike historier om norsk kunst fra nye og ulike perspektiver. Hvordan vandret egentlig malerpionerene gjennom Norge på jakt etter vill norsk natur? Hva har tresnitt fra Japan og Frits Thaulows landskaper til felles? Hvordan har barn blitt fremstilt i kunsten gjennom tiden? Hva er spesielt med fargen rødt og hva forbinder maleri og fotografi? Dette er noen av spørsmålene vi ønsker å belyse.

Kl. 17:00 kan du bli med på en åpen omvisning i utstillingen med kurator Nils Ohlsen.

Høsting
Fem huslignende fasader i malt treverk, aluminium og håndblåst glass fyller veggene i hovedrommet på Elephant Kunsthall. Sammen med en serie lanterner og noen mindre veggarbeider, danner disse utstillingen Høsting av den Wienbaserte Norske kunstneren Joakim Martinussen.

Joakim Martinussen (født 1984, Tromsø) bor og arbeider i Wien. Martinussen er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Wien, og arbeider med skulptur og installasjon. Hans arbeider er vist ved institusjoner og gallerier som Astrup Fearnley Museet, Vin Vin (AT), Belvedere 21 (AT), Operativa Arte (IT). Dette er hans første separatutstilling i Norge.

 

Diatribe – kritikersamtaler og samtaler om kunst i Oppland presenterer et skiftende panel av kritikere og skribenter som samtaler om utstillinger de alle har sett og blitt invitert til å reflektere rundt. Denne muntlige formen for kritikk synliggjør at kritikerens synsvinkel er en av mange mulige, og åpner for motstridende lesninger og direkte meningsbrytning. Intensjonen er at både kritikere og publikum får noe å bryne seg på, i form av intellektuelle dypdykk, kritisk refleksjon og inspirerende tankesprang.
Arrangementene er åpne for publikum, og det er fri inngang.

Diatribe er initiert av Oppland kunstsenter, Harpefoss Hotell, Glasslåven, Lillehammer Kunstmuseum, og Elephant Kunsthall, og er støtte Norsk Kulturråd.

En diatribe (diatribé, gr. διατριβή – eg. tidsfordriv, undervisning, i dag avhandling) er en dialogiske form for argumentasjon over et viktig tema der gjerne flere sjangre blir brukt (f.eks. retoriske spørsmål, apstrofe, abrupte svar, paradokser og historiske eksempler) for å understreke argumentasjonen. (Wikipedia)

Installasjonsfoto Høsting: Siri Leira
Hanne Borchgrevink, Hus i nord II (2000) Jørn Hagen Artphoto; I.C Dahl, Skipbrudd (1824) Jørn Hagen Artphoto