Johan Christian Dahl # Gård i Ytre Kroken, Sogn

Gård i Ytre Kroken, Sogn

Johan Christian Dahl

Detaljer

Year: 1838

Material: Olje på lerret

Period: Nasjonalromantikken, Romantikk

Topic: Hus og bygninger, Landskap

Maleriet Landskap med foss fra 1835 er sett på en kjølig høstdag, hvor vi allerede aner kulden i luften. Dette lille gårdsbruket inne i Luster hviler derimot i sommerens gylne aftenlys. Også her synes atmosfæren å stemme bra med hva kunstneren selv hadde kunnet se på stedet. Den fortryllende scenen bygger nemlig på en tegning laget ved Ytre Kroken 8. august 1826.

 

J.C. Dahl var lite opptatt av å komponere sine bilder. For ham gjaldt det fremfor alt å se naturen, og etter å ha etablert seg som selvstendig kunstner var han gjerne tilfreds med å gjengi sine landskapsutsnitt slik han kunne finne dem i virkeligheten. Det er ikke så vanskelig å lese dette ut av bildene selv, og dessuten bekreftes det av kunstnerens klare utsagn:

 


«Det var altid mit Prinsip kun at give hvad der var, ikke at give noget nyt, thi det bedste og fortreffeligste var der dog forinden – kun handler det sig om at see og finde det, og deri ligger Konsten – det bliver kun forsaavidt nyt som vor Individualitet er det.»

I dette tilfellet ble resultatet likefullt en ganske egenartet komposisjon. Som betraktere befinner vi oss et stykke nede i bakken, og ser tunet med terrenget rundt stige foran oss som en solid pyramide. Den unge kvinnen, som er tatt fra en tegning utført i Tinn to–tre uker tidligere, beveger seg oppover stien, og leder dermed oppmerksomheten videre, mot det høyeste punkt i terrenget. Langs en annen akse fortsetter bevegelsen gjennom den praktfulle, sentralt stilte bjørka, slik at stigningen på dette punkt bringes helt opp til øvre rammekant. Samtidig er det som om den gjennomlyste himmelen viker tilbake og synker ned bak de solide, stramt byggede formene i forgrunnen.

I organisasjon og rombeskrivelse har maleriet visse trekk felles med et berømt verk av Dahls nære venn Caspar David Friedrich, kjent som Korset i fjellene (1808). De to bildene er likevel grunnleggende forskjellige, siden Friedrich denne gang har underordnet landskapets elementer under en kristen allegori, mens det for Dahl derimot gjelder å bevisstgjøre den trassige skjønnheten i et karrig norsk gårdsbruk høyt oppe i lia.


Våre partnere