TEGN LEDA // TEGNEROM MED LEDA OG SVANEN

Denne vinteren får Lillehammer Kunstmuseum besøk av skulpturen Leda og svanen, som skal inneha hovedrollen i museets nye tegnerom.

Lillehammer Kunstmuseum ønsker å inspirere publikum til å bruke sin kreativitet og være mer aktive i museet. Å tegne er å se! Det spiller ingen rolle om man har talent eller kan tegne fra før - når man tegner observerer man omverden og lærer masse - ikke minst om kunsten. Tilknyttet tegnrommet legges det også til rette for at publikum kan lære mer om Leda og svanen fra Søndre park, samt få mer kunnskap om skulptur og parkhistorie.

Søndre park har siden den ble anlagt i 1883 blitt et viktig samlingspunkt i Lillehammer. Parken har endret utseende flere ganger, men Leda og svanen har fra slutten av 1800-tallet hatt sin plass blant springvannet i parkens lille dam. Hvert år før 17. mai settes skulpturen opp og markerer at sommeren igjen står for dør. I vinterhalvåret står skulpturen vanligvis på lager, men denne vinteren har vi gleden av å vise den her i Lillehammer Kunstmuseum.

Det vakre motivet springer ut av en heller dramatisk historie hentet fra gresk mytologi. Guden Zevs skal i forkledning som en svane ha forgrepet seg på prinsesse Leda av Sparta. Hun blir gravid og legger to egg, og fra disse blir det klekket fire barn: Helena av Troja, Klytaimanestra, Kastor og Polydevkes. Siden antikken er fortellingen stadig gjenfortalt og tolket, og var en velkjent myte også i middelalderen. I den italienske renessansen fikk fortellingen sine erotiske under- og overtoner, og motivet er behandlet av datidens største kunstnere.

Foto: Veslemøy Fururseth/ Lillehammer Kunstmuseum

Our partners