ANDERS ZORN. Lykken ved å holde en penselmaleri, akvarell, grafiske arbeider // 31. mai – 9. september 2007

Anders Zorn (1860-1920) lyktes i å forene et kosmopolitisk uttrykk med en sterk lokalpatriotisme. Som kunstner bosatt i Paris på 1890-tallet ble han en internasjonalt anerkjent portrettmaler. I sitt hjemland Sverige ble han tidlig etablert som en overbevisende fortolker av gjenkjennelige motivkretser. Det som holdt bildeformen hans sammen, var et sanselig og uttrykksfullt penselstrøk som tegnet volumene med svært treffsikre valører. Han har et nært og direkte bildespråk som gjør ham like aktuell i dag, og hans raskt nedtegnede reiseskisser gir fremdeles en fin følelse av nærhet. Med utstillingen «Lykken ved å holde en pensel» har Lillehammer Kunstmuseum samlet et utvalg av Zorns omfattende produksjon av oljemalerier og akvareller, og lar oss ta del i hans forsøk på å frigjøre våre sinn i korte livgivende øyeblikk.

Det ble hovedsakelig vist verk fra Zornsamlingene i Mora, Nasjonalmuseum i Stockholm og Gøteborgs konstmuseum.