TORBJØRN KVASBØ – Retrospektiv. keramikk // 21. september – 10. november 2013

Torbjørn Kvasbø (f. 1953) har en sentral posisjon i det nasjonale og internasjonale keramiske miljøet. Kvasbø har siden 1970-tallet utforsket materialet både med henhold til tradisjon, leiretyper og brenningstemperaturer. Stadig repetisjon av samme sylinderformede modul danner dynamiske, ekspressive og ofte monumentale keramiske former. Objektene gir ofte referanser til noe organisk kroppslig, til abstrakt ekspresjonisme og ikke minst til selve materialets iboende muligheter. Utstillingen i Lillehammer Kunstmuseum inneholder i all hovedsak nye arbeider, i tillegg til en mindre retrospektiv del som gjennom nøkkelarbeid viser utviklingslinjen kronologisk fra 1978. En nyprodusert dokumentarfilm om kunstneren vises i utstillingen.

Symposier inngår som en viktig del av Kvasbøs arbeidsform. Det gjør også de mange verv og stillinger han har hatt ved ulike kunstinstitusjoner, blant annet som professor og leder ved Institutionen för Keramikkonst ved Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) ved Göteborgs universitet og Institutionen för Keramik och Glas, Konstfack, Stockholm. Lillehammer Kunstmuseum produserer, i samarbeid med det tysk/engelske forlaget Arnoldsche Art Publishers, en bok om Torbjørn Kvasbø.

Utstillingen ble åpnet av professor Jorunn Veiteberg.