TUSEN TRÅDER – en historiefortelling i tekstil //23. november 2013 – 1. juni 2014

Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen

Med denne omfattende utstillingen går Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen sammen om å belyse tekstilhistoriens vakre objekter fra status som bruks- og nytte-objekter til fristilte, tankevekkende samtidskunstverk.

Utvalg fra Maihaugens betydelige samling tekstil i form av vev, drakter og strikk fra 1600-, 1700- og 1800-tallet danner utgangspunktet for presentasjonen på Maihaugen. Lillehammer Kunstmuseum tar opp tråden der tekstilobjektene forlater bruksområdet og tar pulsen på samtidsuttrykket i dag. De første navngitte tekstilkunstnere som Frida Hansen (1855 – 1903), Hannah Ryggen (1894 – 1970) og Synnøve Anker Aurdal (1908 – 2000), peker her frem mot samtidstekstilens eksperimenterende holdning, representert ved en lang rekke nålevende kunstneres arbeider.

Kunstneren Kari Steihaug (f. 1962) danner bindeleddet mellom de to institusjonene og er representert i begge museer. På Maihaugen har hun tatt utgangpunkt i en kasse med gamle og utslitte klær fra Maihaugens tekstilmagasin. Klærne ble funnet i gamle hus, der de var brukt som veggisolasjon. Disse klærne, fra slutten av1800-tallet, bruker Steihaug i prosjektet Magasin Maihaugen – en historiefortelling i foto, tekst og rekonstruerte klær. Magasin Maihaugen handler om klær, om nødvendighet og nøysomhet, om slit og slitasje, og kjærligheten til det som har fått være i ens liv lenge.
Kari Steihaug Magasin Maihaugen 2013. Klær funnet i veggen / Brukt som isolasjon / Maihaugen samlinger. Foto: Espen Tollefsen.

«Å bli invitert ned i tekstilmagasinet på Maihaugen er en lykke. Å se alt det fantastisk vakre, trekke ut skuffer, vandre rundt, og så få øye på en pappeske innerst på hylla oppunder taket, hvor det står skrevet med grønt: «Rundt dører og vinduer» – å vite at oppi der er det noe for meg.» (Kari Steihaug).

I Lillehammer Kunstmuseum presenterer Kari Steihaug et helt nytt verk kalt Det rommet du sier vi ikke har (2013). Tittelen gir, som i mange av Steihaugs arbeider, stor assosiative rikdom for den enkelte. Arbeidet består av gammelt strikkemateriale og selvfargede ulltråder og er en spesialkomponert installasjon for museets store, buede fondvegg.

Deltagende kunstnere:

Frida Hansen, Hannah Ryggen, Synnøve Anker Aurdal og Else Marie Jakobsen.
Gunvor Nervold Antonsen, May Bente Aronsen, Ask Bjørlo, Eirik Bruvik, Kari Dyrdal, Ragnhild Enge, Trine Mauritz, Hanne Friis, Britt Fuglevaag, Ann Cathrin November Høibo, Løvaas & Wagle, Aurora Passero, Hans Hamid Rasmussen, Inger Johanne Rasmussen, John K. Raustein, Franz Petter Schmidt, Kari Steihaug, Borgny Svalastog/Nils Svalastog og Bente Sætrang.

Prosjektledere er Else Braut og Cecile Skeide. I tillegg har prosjektgruppen bestått av Janeke Meyer Utne og Kirsti Krekkling.

Our partners